Bundesbank понижи прогнозата си за инфлацията в Германия

Централната банка намали и очакванията си за ръста на БВП

Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg

Германската централна банка Bundesbank понижи прогнозите си за ръста на БВП във федералната република, предаде Investor.bgАргументът е слабото търсене на продукти за износ дори на фона на стабилното потребление и високата заетост, които ще поддържат икономиката в добро състояние.

Според централната банка икономиката на Германия ще нарасне с 1,7% тази година, което е под прогнозите от декември зa 1,8-процентов ръст. През 2017. БВП ще отчете ръст от 1,4 на сто вместо 1,7%. През 2018 се очаква повишени от 1,6 на сто. През декември не е ималопрогноза за 2018. 

Що се отнася до инфлацията, Bundesbank очаква 0,2% ръст на потребителските цени през 2016, 1,5% повишение през 2017 и 1,7% през 2018.

За сравнение, предишната прогноза от декември предвиждаше 1,1% инфлация през 2016 и 2 на сто през 2017.

Най-голямата икономика на еврозоната се представяше по-добре на фона на останалите страни членки през последните години. Компаниите износителки обаче бяха принудени да се лишат от част от пазарния си дял и това може да продължи тази година и да се противопостави на стабилните вътрешни фактори, посочва централната банка.

Все пак Bundesbank посочва, че основните тенденции в германската икономика са положителни и че тя е подкрепена от ръста в заетостта и доходите.

Сравнително ниските цени на петрола и повишените разходи за приемане на бежанци също подкрепят растежа.

Последни новини
Още от Новини