ЕЦБ очаквано не промени лихвите

Еврото не реагира

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

ЕЦБ очаквано остави лихвите в еврозоната непроменени, като те остават на рекордно ниски нива. Депозитната лихва остава -0,4%, основната лихва за рефинансирането на банките остава 0%, а лихвата по пределното кредитно улеснение се запазва на ниво от 0,25%.

Обемът на програмата за количествените облекчения на ЕЦБ също остава непроменен на ниво от 80 млрд. евро месечно.

И двете решения бяха очаквани от пазарите, които очакват повече информация от пресконференцията на Марио Драги, която започва в 15:30 ч. българско време.

Към 15:10 еврото се търгува непроменено спрямо щатския долар, изтривайки слабото си поскъпване от началните часове на търговията.

Индексът на сините чипове в Европа Euro Stoxx 50 също се търгува почти без промяна, като бележи минимален ръст от 0,03% за сесията.

В същото време в резултат на политиките на ЕЦБ най-големите банки в еврозоната изпитаха първи спад в нетната си лихвена печалба от 2 години насам през първото тримесечие на 2016.

Обемът на активите в счетоводния баланс на ЕЦБ пък достига почти 3,1 трилиона евро, докато в същото време стойността на индекса на облигациите на компаниите с инвестиционен рейтинг в еврозоната расте от март насам. Тогава облигациите на тези компании бяха направени достъпни за изкупувания от страна на ЕЦБ.

 

Последни новини
Още от Новини