Оптимизъм от производствения сектор в Русия

Нов сигнал за стабилизиране на руската икономика

Руската централна банка. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Руската централна банка. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руското производство се сви с по-малко от очакванията на икономистите през май, като продължи да дава надежди за стабилизиране на руската икономика.

PMI индексът нарасна до 49,6 спрямо 48 пункта през април. Индексът, показващ настроенията на производствения сектор, все пак остава под границата от 50 пункта, което показва свиване. Очакванията на икономистите беше PMI индексът да достигне 48,5 пункта.

Индексът успява да надхвърли очакванията, воден от ръст в производството и създаването на нови работни места. Покупките на производствени материали също се засилват, което показва възможен ръст в производството през следващите месеци, ако поръчките също отбележат ръст.

Икономиката на най-големия износител на енергийни ресурси в света се опитва да се адаптира към по-ниските цени на петрола. През първото тримесечие на 2016 икономическият спад беше ограничен до 1,2% на годишна база, което е най-малкият спад, откакто свиването на икономиката започна в началото на 2015.

В същото време руската борса и рублата продължават продължават да са се сред най-добре представящите се борси и валути от началото на годината.

Последни новини
Още от Новини