Най-голямата икономика в Южна Америка с по-малък спад

Бразилия със свиване на БВП от 0,3% за Q1 на 2016

Дилма Русеф, президент на Бразилия. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Дилма Русеф, президент на Бразилия. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Най-голямата икономика в Южна Америка и осма по големина в света – бразилската – се сви с 0,3% на тримесечна база през първото тримесечие на 2016. Икономическият спад е чувствително по-нисък от очаквания, както и от регистрирания в края на 2015.

Прогнозите на икономистите сочеха, че БВП на Бразилия ще се свие с 0,8%, а в края на 2015 икономиката на страната се сви с 1,4%.

Забавянето в икономическият спад обаче се дължи най-вече на ръст в правителствените разходи, а публичните финанси на Бразилия не са в добро състояние, след сериозен ръст в бюджетния дефицит през последните 2 години. Потреблението се свива с 1,7% на тримесечна база, а инвестициите с 2,7%. За сметка на това държавните разходи растат с 1,1% след спад от 2,9% през последното тримесечие на 2015.

И в трите основни сектора на икономиката – селско стопанство, индустрия и услуги – се отчитат спадове. Свиването в селското стопанство е в размер на 0,3%, в сектора на услугите 0,2%, а в индустриалния сектор е най-сериозно – 1,2%.

В същото време бразилските акции и валутата на страната остават едни от най-добре представящите се в световен мащаб. Въпреки това май беше труден и за двата актива. Основният борсов индекс в Бразилия – Ibovespa – е вторият най-добре представящ се от началото на годината в световен мащаб с ръст от 22,94%. През месец май обаче индексът отбеляза спад от 10%, като по този начин се превърна в най-слабо представилият се пазар на акции в света за месеца. Подобно беше и движението на реала, който изпитваше трудности през май, а изглежда оптимизмът на инвеститорите около Бразилия, свързан с отстраняването на президента Дилма Русеф започва да се изпарява.

Последни новини
Още от Новини