Китайската централна банка е вляла $44 млрд. на пазарите през май

Лихвените проценти по 3 и 6-месечните кредити остават без промяна – съответно 2,75 и 2,85%

Централата на Китайската централна банка в Пекин, Китай Photographer: Qilai Shen/Bloomberg Централата на Китайската централна банка в Пекин, Китай Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската централна банка е инжектирала общо 290,57 млрд. юана ($44,1 млрд.) през май чрез механизмите за краткосрочно и средносрочно кредитиране, предаде Investor.bg. През април сумата, която регулаторът вля на пазарите, за да насърчи ръста на кредитите, беше 715,76 млрд. юана.

Непогасените задължения по средносрочното кредитиране са 1,638 трлн. юана към края на май спрямо 1,495 трлн. юана в края на месец април. 

Задълженията на финансовите институции към централната банка по линия на краткосрочния механизъм са 400 млн. юана в края на май в сравнение с 410 млн. юана в края на предходния месец.

Това означава нетна ликвидна инжекция от 142,2 млрд. юана по средносрочния механизъм и нетно изтегляне на ликвидност в размер на 10 млн. юана по линия на краткосрочното кредитиране.

Лихвените проценти по 3 и 6-месечните кредити остават без промяна – съответно 2,75 и 2,85%, посочва Китайската народна банка.

Регулаторът разчиташе повече на такива операции, за да предоставя ликвидност и да развие лихвени проценти на пазарен принцип, като по този начин намалява необходимостта да понижава минимално изискуемите резерви на банките.

Последни новини
Още от Новини