Абе отложи вдигането на ДДС в Япония

Мярката ще бъде въведена през 2019

Шиндзо Абе, премиер на Япония. Снимка: Chris Goodney/Bloomberg Шиндзо Абе, премиер на Япония. Снимка: Chris Goodney/Bloomberg

Премиерът на Япония Шиндзо Абе официално отложи вдигането на данък продажби от 8% на 10% за октомври 2019. По план повишението трябваше да се случи през април 2017.

Решението на Абе беше очаквано, като японските медии сигнализираха още през миналата седмица, че то се готви. Решението обаче донякъде противоречи на думите на самия Абе, който казваше, че неговите политики ще направят японската икономика достатъчно силна, така че тя да може да се справи с повишение на данък продажби. Абе казваше, че само криза от мащаба на срива на Lehman Brothers или голямо земетресение може да предизвика отлагане.

„Япония ще продължи със структурните реформи и ще мобилизира фискалната политика, за да постигне растеж. Искам да поема отговорността си, като ускоря Абеномиката още повече. В този контекст реших да отложа вдигането на данък продажби до 10% с две години и половина“, каза Абе на своите съпартийци от Либералната демократична партия.

Изборите за народни представители в Горната камара на японския парламент предстоят след месец. Решението на Абе може и да увеличи подкрепата към него. От друга страна обаче отлагането може да предизвика недоверие към способността на Абе да се справи с дълговото бреме на страната, което е на път да стигне 250% от БВП.

Повече подробности за решението Абе ще даде на пресконференция в 12:00 ч. българско време.

Това е второ отлагане на повишението на данък продажби, след като по първоначален план то трябваше да се случи през октомври 2015.

През 2014 Абе вече повиши данъка от 5% на 8%, което доведе до рецесия в третата по големина икономика в света.

Японският вестник Nikkei пише, че правителството на Абе ще предложи пакет със стимули в размер на между $45 и $90 млрд. след изборите през юли.

Повече за сесията на азиатските пазари във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Новини