Индия - новият двигател на световния растеж

Силен ръст на БВП за Q1 на 2016

Нарендра Моди, министър-председател на Индия на лекция в Сингапур на 23 ноември 2015. Photographer: Nicky Loh/Bloomberg Нарендра Моди, министър-председател на Индия на лекция в Сингапур на 23 ноември 2015. Photographer: Nicky Loh/Bloomberg

Най-бързо растящата икономика в света – индийската – започва все повече да оправдава очакванията за това, че ще се превърне в новия двигател на растежа в световен мащаб, като ще заеме мястото на Китай. През първото тримесечие на 2016 индийската икономка регистрира експанзия от 7,9% на годишна база при очаквани 7,5%. През последното тримесечие на 2015 икономическият ръст в Индия достигна 7,2%.

Разбивка на данните по компоненти на БВП показва, че потреблението е нараснало със 7,4% спрямо 6,2% през предходното тримесечие, правителствените разходи са отбелязали ръст от 2,2% спрямо 12,8%, а инвестициите нарастват с 3,9% спрямо 4,9%.

Данните за ръста на индийската икономика идват седмица преди следващото заседание на Индийската централна банка. То ще се състои на 7 юни, но не се очаква да има понижение на лихвите в Индия след като през април инфлацията в страната достигна 5,4%, надхвърляйки целевото ниво от 5%.

Индия е един от малкото големи развиващи се пазари, които отговарят на сериозните очаквания към тях по отношение на подкрепата към глобалния растеж. Различни фактори пречат на други големи икономики с характеристиките на индийската, като бразилската, да бележат ръстове.

 

Последни новини
Още от Новини