Спада интересът към дизеловите коли в Европа

Хората се насочват към бензинови коли, хибриди и електромобили

Трафик в Индия. Снимка: Vishwanathan/Bloomberg Трафик в Индия. Снимка: Vishwanathan/Bloomberg

Дизелгейт може и да не се отразява на продажбите на VW Group в Европа, но оказва влияние на продажбите на дизелови автомобили на континента. През последните месеци те намаляват, като задвижваните с дизел нови автомобили вече не са най-продаваните в Европа, сочат данните на LMC Automotive.

През последните години пазарният дял на дизеловите коли в Европа бе по-висок от 50 на сто. През периода януари-април обаче дялът е намалял с 2,2 процентни пункта до 50,1 на сто, като за месец април той е спаднал до 49,7%, или с 3,1 пр. пункта под нивата през април 2015 г., пише Investor.bg.

Според информацията на LMC Automotive привържениците на дизеловите автомобили са се насочили към бензинови коли, хибриди и електромобили. Най-съществен спад се наблюдава при продажбите на субкомпактни модели, компактни хечбеци и миниванове с дизелов мотор.

Специалистите твърдят, че тази тенденция ще се запази и занапред, като най-засегнати ще бъдат именно компактните дизелови модели. Все по-икономичните и екологични бензинови и хибридни агрегати лесно ще изместят от пазара по-скъпите и по-вредни за околната среда дизели, прогнозират анализаторите.

"Дизелът се наложи в Европа, тъй като е добър начин за намаляване на емисиите СО2. Все по-модерните бензинови мотори обаче вече достигат сходни нива, като в същото време изхвърлят в атмосферата осезаемо по-малко азотен оксид", коментират още от LMC Automotive.

Последни новини
Още от Новини