Ревизираните данни показват по-голямо свиване за гръцката икономика

През първото тримесечие тя се е свила с 0,5%, а не с 0,4%

Знамето на ЕС на фона на Патнеона в Атина, Гърция. 8/7/2015. Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg Знамето на ЕС на фона на Патнеона в Атина, Гърция. 8/7/2015. Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg

През първото тримесечие гръцката икономика се е свила с 0,5% спрямо същия период на 2015 година. Това показват ревизираните данни на статистическата служба Elstat, пише Investor.bg

Резултатът е малко по-лош от първоначалните изчисления. В началото на месеца от статистиката съобщиха за намаление на брутния вътрешен продукт (БВП) с 0,4 на сто.

Анализаторите обаче не се притесняват от ревизията на данните в посока надолу. Прогнозата остава за леко намаление на БВП през тази година, допълва икономистът от Eurobank Платон Монокрусос. Според него приключването на първия преглед по спасителната програма за страната може да подобри динамиката на БВП.

Прогнозата на Европейската комисия е за спад на гръцката икономика в рамките на 0,3 на сто през 2016 година. През 2017 година обаче се очаква страната да се върне към растеж и да отбележи увеличение на БВП от 2,7 на сто. През 2015 година Гърция записа минимално намаление на БВП от 0,2%.

Статистиката показва още, че през първите три месеца на годината потреблението се свива с 0,5%, вносът намалява с 0,3 на сто, докато износът се свива с 3,3%.

Въпреки по-лошото представяне на гръцката икономика от очакваното финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле направи едно от редките си изказвания в подкрепа на южната ни съседка.

Той заяви, че е оптимист за развитието на страната и допълни, че заради кризата са необходими непопулярни мерки и решения. Шойбле обаче подчерта, че това е верният път за бюджетна стабилизация, пише гръцката информационна агенция Ana Mpa. 

Последни новини
Още от Новини