Подкрепата към френския премиер на историческо дъно

Одобрението към Манюел Валс падна до 24%

Манюел Валс, премиер на Франция. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Манюел Валс, премиер на Франция. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Подкрепата към френския премиер Манюел Валс падна до историческо дъно. През май одобрението към него достигна 24%, което е най-ниското ниво на подкрепа към Валс, откакто той е премиер на Франция, или от над 2 години насам.

Сред основните причини за понижаването в подкрепата към Валс е неговият диспут с профсъюзите, които стачкуват в знак на протест срещу закон, който Валс подкрепя. Става дума за закон, който ще позволи по-лесно освобождаване на служители.

Стачките във Франция, насочени срещу закона, ще продължат и тази седмица, като засегнати ще бъдат освен бензиностанциите и транспортни услуги. Стачки ще има в парижкото метро, на пристанища във Франция, както и в железопътната мрежа в страната. Неясно е колко мащабни ще са стачките и колко от служителите и регионите ще се присъединят към тях.

Продължават и стачките в петролните рафинерии, като само 2 от 8 рафинерии във Франция работят на пълен капацитет.

Според анализаторите Валс е загубил изцяло подкрепата на левите, които не подкрепят социалистическата партия. Той обаче остава твърд в позицията си и стои зад закона, казвайки, че Франция трябва да покаже, че може да се реформира.

За сметка на това рейтингът на министърът на икономиката Еманюел Макрон е най-висок в кабинета, като той се радва на подкрепа от 45% от французите. Подкрепата към президента Франсоа Оланд остава непроменена на ниво от 19%.

 

Последни новини
Още от Новини