Милениалс поколението развива кариерата си като ултрамаратон

Новото поколение служители преобръща представите на работодателите

Студенти. Снимка: Matthew Staver/Bloomberg Студенти. Снимка: Matthew Staver/Bloomberg

Родените след 1980 година са готови да се развиват в кариерата си, като на ултрамаратон и да правят почивки по пътя. 93% от хората, наричани Millennials (родени след 1980 година) са готови да инвестират лично време и средства за бъдещо обучение. Този извод прави последното проучване на ManpowerGroup, фокусирано върху работната сила “Millennial Careers: 2020 Vision”. Глобалното проучване обхваща 19 хил. души от 25 страни и предоставя практични съвети за подпомагане на работодателите да преосмислят своите практики, свързани със служителите. Предполага се, че това ще им помогне да привличат, задържат и развиват таланти, пише Investor.bg. 

В проучването се изтъкват положителната връзка между професионалния успех на хората и тяхната страст за непрекъснато обучение. Техен приоритет е сигурността и възможността за нови предизвикателства и различни видове трудова заетост, посочва се в доклада.

„Липсата на кадри на българския пазар на труда е осезаема. Всеки ден работодатели се сблъскват с невъзможността да намерят нужните таланти. Промяната на пазара на труда в България трябва да протече в няколко сфери, за да се възползваме от пълния капацитет на желаещите да работят в България - образование, мотивация и промени“, споделя Надя Василева, изпълнителен директор на Manpower България, Сърбия и Хърватия. Според нея всички трябва да имат готовност да учат, а работодателите трябва да предлагат по-гъвкави начини на работа и нови практики, за което се изискват усилия и от двете страни.

Други заключения от доклада показват, че Millennials поколението с удоволствие променя и ще се радва друг да променя работата им по иновативен начин. Почти две трети от младите работят на пълен работен ден. Повече от половината споделят, че са отворени към нови начини на работа – свободна практика, на постоянна или временна работа. Други 34% в световен мащаб се замислят за самостоятелна заетост.

Това поколение работещи са готови да „пробягат работни ултрамаратони“, пише още в проучването. Повече от половината очакват да работят, след като навършат 65 години. 27% очакват да работят и след 70-годишна възраст, а 12% споделят, че има вероятност да работят до края на живота си. В Япония този индекс е споделен от повече от една трета. 

Millennials работят по-дълго и по-усърдно от поколенията преди тях, затова и очакват и по-продължителна почивка, когато е време за това. 84% от тях предвиждат, че ще взимат почивка от работата за повече от четири седмици. Жените обаче са по-склонни да планират почивки, за да се грижат за други – деца и по-възрастни роднини.

„Работодателите трябва да се вслушват и да започнат да бъдат креативни. Те просто не могат да си позволят да не се съобразят с Millennials поколението“, каза Мара Суон, изпълнителен вицепрезидент за глобалните стратегии в компанията.

„Поколението на родените след 1980 година искат напредък, но това не винаги означава повишение. Имаме нужда от нови начини да насърчаваме и да обвързваме служители, като улесняваме процеса на обучение и помагаме на хората да набират опит от различни организации и да натрупат повече опит по-лесно. А каквото работи за тях, ще работи и за останалата част от работната сила”, казва Суон.

Проучването от февруари-април тази година е направено сред 19 хил. работещи от родените след 1980 година и 1 500 мениджъри на територията на 25 държави. Millennials поколението са идентифицирани като личности, родени между 1980 и 1995 година.

 

Последни новини
Още от Новини