Глоба за картелно споразумение грози производители на камиони в Европа

ЕК може да наложи най-голямата си глоба за картел на 6 производители

Камион на Iveco. Снимка: Jochen Eckel/Bloomberg Камион на Iveco. Снимка: Jochen Eckel/Bloomberg

ЕС е напът да наложи най-голямата глоба заради формирането на картел в историята си, като ще накаже европейски производители на камиони, пише Financial Times. Обвиненията срещу тях са, че са фиксирали цените и са забавяли въвеждането на нови технологии за контрол на вредните емисии.

Маргарет Вестагер, еврокомисарят по въпросите, свързани с конкуренцията, за първи път изнесе списъкът с обвиняеми по казуса през 2014. Компаниите, които могат да получат санкции са DAF, Daimler, Iveco, Scania, MAN и Renault/Volvo. Четири от тези компании вече са заделили провизии в размер на $2,6 млрд., за да покрият евентуалната глоба. Това са DAF с $945 млн., Iveco с $500 млн., Daimler с $672 млн. и Volvo с $444 млн.

Източниците на FT казват, че глобата може да се очаква до края на годината, може би дори до седмици освен ако ЕК не промени позицията си.

Обвиненията са свързани с действията на компаниите за периода 1997 – 2011.

Еврокомисарят по защитата на конкуренцията Вестагер казва, че картелното споразумение между производителите на камиони може да е довело до ръст в цените на всички стоки – от храни до мебели.

Последни новини
Още от Новини