Френската икономика с по-бърз растеж от очаквания

Бизнес инвестициите са основният двигател

Президентът на Франция, Франсоа Оланд по време на френско-германско заседание на правителствата в Мец, 7/4/2016. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg Президентът на Франция, Франсоа Оланд по време на френско-германско заседание на правителствата в Мец, 7/4/2016. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg

Френската икономика продължава да подобрява представянето си през първото тримесечие на годината спрямо последното на 2015. Ръстът на БВП се ускорява до 0,6% на тримесечна база, което е над първоначалния прочит на данните за ръст от 0,5%, публикуван на 29 април.

Последните две тримесечия на миналата година повишението беше 0,3 на сто, сочат данните на Националния институт по статистика и икономически изследвания.

Очакванията на пазарите бяха за ръст от 0,5%, като от тази гледна точка данните са положителни.

Инвестициите на бизнеса са основният двигател за положителната ревизия на данните, след като те отчитат ръст от 2,4% спрямо 1,6%, подпомогнати от орязвания на данъци в размер на 40 млрд. евро за период от 4 години и краткосрочно данъчно облекчение, което позволява на компаниите да ускорят амортизацията през текущата финансова година. Именно това обаче буди поводи за притеснение за икономичексия растеж на Франция в бъдеще, имайки предвид, че статистиката няма да покаже толкова сериозни бизнес инвестиции след сериозните амортизации, записани през първото тримесечие.

Ревизията по отношение на потребителските разходи обаче е негативна, като вместо с 1,2% те растат с 1%. Все пак това е много по-добро представяне спрямо реализираното през последното тримесечие на 2015.

„Разходите за потребление на домакинствата се възстановяват и записват рязък ръст от 1% спрямо нулева стойност предишното тримесечие“, пише в доклада на статистически институт. Като цяло вътрешното потребление с изключение на измененията в складовата наличност допринасят с 1 процентен пункт за ръста на БВП, след като предходното тримесечие добавиха 0,3 пункта. Ръстът на износа се стабилизира от 0% до 0,8%, а ръстът на вноса се забавя от 2,5% до 0,6%, показват още данните.

Безработицата и инфлацията обаче представят смесена картина на ситуацията във Франция. По данни на Международната организация на труда безработицата в градските райони в икономика номер две в еврозоната е 9,9% през първото тримесечие. Проблем би представлявала младежката безработица, която се покачва до 24,2% през периода януари-март. Положително е обаче, че молбите за помощи за безработни бележат спадове два поредни месеца.

Освен това потребителските цени се понижават за пореден месец през април, когато записаха 0,2% спад. През март понижението беше 0,1 на сто. На месечна база потребителските цени се повишават с 0,1% през април, след като през март отчетоха 0,7 на сто ръст.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини