Печалбата на Coal India не отговори на очакванията

Най-големият производител на въглища в света ще увеличи цените с 6,3% от 30 май

Индийски работник носи кошница с въглища. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg Индийски работник носи кошница с въглища. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Печалбата на Coal India за четвъртото тримесечие не отговори на очакванията на анализаторите, след като свръхпредлагането на гориво и ниските цени в световен мащаб намаляват приходите, пише Bloomberg.

Най-големият производител на въглища в света завършва тримесечието на 31 март с нетен доход 42,5 млрд. рупии (634 млн. долара) спрямо 42,4 млрд. рупии година по-рано, става ясно от съобщение на компанията. Печалбата изостава от средната оценка за 45,5 млрд рупии, дадена от 22 анализатори, анкетирани от Bloomberg. Тя е на ниво от 42,5 млрд. рупии. Доставките на въглища през разглеждания период нарастват със 7,8% до 145,2 млн. метрични тона.

Спад в продажбите за тон до 1 429 рупии спрямо 1 542 рупии година по-рано намалява печалбата на държавната компания. Пренасищането, причинено от рекордното производство миналата година, както и спадът на международните цени също повлияват на този резултат. Продажбите през първите три месеца се запазват на 207,6 млрд. рупии спрямо 207,7 за същия период на миналата година.

Производителите на електроенергия, най-големите клиенти на Coal India, се опитват да мобилизират целия си капацитет, след като регионалните търговци на електроенергия на дребно съкращават покупките. Минната компания, която таргетира нарастване на годишното производство близо двойно - до 1 млрд. тона за четири години, ще разчита на помощта на правителствени мерки, които да подпомогнат задлъжнелите търговци на дребно и да повишат търсенето.

Компанията е произвела 165,2 млн. тона въглища през тримесечието, което е най-голямото количество произвеждано за такъв период. През април тя намали производството и доставките за първи път от 15 месеца заради увеличаване на запасите. Компанията съобщава още, че ще увеличи цените с 6,29% от 30 май.

Акциите на Coal India се покачиха с 0,2% до 281,30 рупии в петък. Те отчитат спад с 15% тази година, като в сравнение с това бенчмарковият S&P BSE Sensex се покачва с 2%. 

Последни новини
Още от Новини