Цените на жилищата в Гърция ще се върнат към ръст най-рано в края на 2017

Последните данни сочат, че спадът в цените се забавя

Жилищни и търговски сгради в Атина. Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Жилищни и търговски сгради в Атина. Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Спадът на цените на жилищата в Гърция се забавя, пише онлайн изданието globalpropertyguide.com, като се позовава на данни на централната банка на страната.

Според прогнозите обаче цените на жилищата в южната ни съседка не може да се очаква да се върнат към ръст преди края на следващата година, пише Investor.bg.

В градските райони цените на жилищата са се понижили с 5,47% (4,9% с отчитане на инфлацията) през 2015 г. спрямо 2014 г., сочат данните на централната банка. Това е най-бавният годишен спад на цените от 2009 г. насам.

През последното тримесечие на миналата година на годишна база е отчетено намаление на цените от 1% (1,5% в реално изражение), сочат още данните.

В Атина средният спад на цените на апартаментите достига почти 5 на сто през миналата година спрямо 6,8% за 2014 г. и 11,45% за 2013 г. В Солун понижението за миналата година достига почти 6 на сто, а в останалите градове на страната – малко над 6%.

Гръцката централна банка още не е публикувала статистиката си за цените на къщите, отбелязва изданието.

От пика, който беше достигнат през 2008 г., до края на 2015 г. цените на жилищата в Гърция са паднали с 42%, показват още данните на централната банка.

Въпреки забавянето на спада на цените, активността на гръцкия пазар на имоти остава силно потисната. През миналата година броят на трансакциите се е понижил с малко над 24 на сто на годишна база. Издадените нови разрешителни за строеж са само малко над 13 200 спрямо от 70 хил. до 80 хил. в периода 2004-2007 г.

Очаква се темповете на спад на цените на жилищата в Гърция да продължат да се забавят. Възстановяването на пазара обаче зависи от разполагаемите доходи на домакинствата в страната, ръста на заетостта и подобряването на условията за финансиране на сделки.

С цел съживяване на пазара Гърция, подобно на Португалия и Испания, също въведе система от типа “златна виза” за инвеститори в имоти, които идват от държави извън Европейския съюз (ЕС). Условието е да закупят имот на стойност минимум 250 хил. евро.

Властите в страната намалиха и данъка при покупка на имот от 10% на 3% и отложиха идеята за въвеждане на данък върху капиталовата печалба от имотите за след края на 2016 г.

Последни новини
Още от Новини