Русия обмисля удължаване на ембаргото за храни от САЩ и ЕС

Според данни на руското правителство под удара на санкциите са попаднали стоки на стойност $9,1 млрд.

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев е инструктирал правителството да подготви предложение за удължаването на ембаргото за храни от Европейския съюз (ЕС) и САЩ до края на 2017, съобщава Investor.bg, позовавайки се на руската информационна агенция ТАСС.

Кабинетът ще подготви обръщение до президента Владимир Путин, който трябва да издаде решението за удължаването на забраната за внос на храни от Европа.

Според Медведев такова решение ще даде на земеделския бизнес по-дълъг хоризонт за нови инвестиции.

Ембаргото за европейските храни беше наложено преди почти две години в отговор на санкциите на ЕС и САЩ. Русия забрани вноса на говеждо и свинско месо, плодове и зеленчуци, птици, риба и рибни продукти, сирене, мляко и млечни продукти от САЩ, ЕС, Канада, Австралия и Норвегия. Впоследствие ембаргото беше разширено и с продукти от Беларус и Сърбия.

От май 2015 беше спрян и вносът на фъстъци и живи птици от САЩ, а от юни същата година - на консерви от риба от Латвия и Естония, припомня агенцията.

През миналата година Путин подписа решение за удължаване на ембаргото до началото на август 2016, след като САЩ и ЕС също удължиха срока на действие на санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим и ролята на Москва в украинската криза. Обхватът на ограниченията също беше разширен с Исландия, Албания, Черна гора и Лихтенщайн.

Според данни на руското правителство под удара на санкциите са попаднали стоки на стойност $9,1 млрд.

Четете още: За какво говориха Ципрас и Путин в Атина на 27 май 2016.

Последни новини
Още от Новини