Печалбата на китайската индустрия скача

Ръстът през първите четири месеца на годината е в размер на 6,5%

Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Печалбата на индустриалните компании в Китай нараства с 4,2% през април в сравнение със същия период на миналата година до 502 млрд. юана, въпреки че растежът се забавя значително спрямо този през март, пише Investor.bg.

Печалбата се увеличава с 6,5% през първите четири месеца на годината спрямо същия период през предходната година, съобщи Националното статистическо бюро.

Индустриалната печалба се покачва със 7,4% през първото тримесечие и с 11,1% през март, вдъхвайки надежда, че секторът най-накрая се е възстановил от продължителния спад, който обхвана втората най-голяма икономика в света.

Запасите на индустриалните фирми намаляха с 1,2% на годишна база в края на април, което представлява първият спад в последните години.

Статистиката обхваща големи компании с годишен приход от повече от 20 млн. юана от своите основни операции. 

Държавните фирми в Китай отчитат спад в печалбата в размер на 8,4% в периода между януари и април, съобщиха междувременно от Министерството на финансите.

Пекин се опита да ограничи икономическото забавяне, като насърчи разходите по държавни проекти, разшири кредитирането и облекчи мерките в сектора на недвижимото имущество, за да подпомогне покупките. Някои показатели се подобриха през март, но анализаторите предупредиха, че е малко вероятно тенденцията да продължи.

През първите два месеца от годината печалбата на китайските индустриални компании се върна към ръст. Печалбата на фирмите от индустрията през януари и февруари нарасна с 4,8% в сравнение със същия период миналата година и достигна 780,7 млрд. юана ($119,8 млрд.).

През декември 2015 беше отчетен спад от 4,7% на годишна база, което беше седмото поредно месечно понижение.


 

Последни новини
Още от Новини