Microsoft и Facebook прокарват подводен кабел в Атлантическия океан

Той ще има максимална скорост за трансфер на данни от 160 терабайта в секунда

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Американските технологични компании Microsoft Corp. и Facebook Inc. обединяват усилия, за да прокарат подводен кабел в Атлантическия океан, за да осигурят бърз интернет и облачни услуги за клиентите си, предаде Bloomberg.

Кабелът ще има максимална скорост за трансфер на данни от 160 терабайта в секунда - рекорден капацитет за подобно съоръжение в Атлантическия океан, съобщиха двете компании в четвъртък.

Оператор на кабела ще бъде Telxius, подразделение на испанската Telefonica SA. Кабелът ще бъде дълъг 6 600 километра и ще се простира от Вирджиния Бийч в северната част на щата Вирджиния до Билбао в Испания, пише Investor.bg.

Microsoft отчита повишено търсене на бърз и надежден достъп до услуги като Skype и базираните в облака Office програми, докато Facebook се нуждае от по-бързи скорости заради растящата роля на видеоклиповете в социалната мрежа.

Microsoft придоби дял във Facebook през 2007 г. Двете компании са работили заедно и в миналото по инициативи, свързани с търсене в интернет.

Прокарването на кабела, наречен MAREA, испанската дума за "прилив", ще започне през август тази година и се очаква да приключи до октомври 2017 г.

Последни новини
Още от Новини