Икономиката на САЩ с по-висок ръст за Q1 на 2016

Данните за американската икономика ревизирани в посока нагоре

Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Американската икономика е нараснала малко по-бързо от предварителните данни, показва ревизията на ръста на БВП за първото тримесечие на 2016. Вместо 0,5% на годишна база, американската икономика е добавила 0,8%, показа ревизията на данните за растежа.

На пръв поглед положителните резултати остават малко под очакванията за ръст от 0,9% и продължават да са най-ниската стойност на икономическа експанзия в САЩ от една година насам. Това е и трето поредно слабо начало на годината за най-голямата икономика в световен мащаб.

По-важни са новините за увеличението в доходите на американците в контекста на речта на Джанет Йелън, който се очаква вечерта (27 май).

Доходите на потребителите в Америка след данъци растат с 4% на годишна база, като също са ревизирани в посока нагоре след предишната оценка за ръст от 2,9%. Процентът на спестяванията също расте, като достига 5,7% спрямо предишната оценка за ръст от 5,2%, а това е и най-високата стойност от четвъртото тримесечие на 2012 насам.

На тримесечна база корпоративните печалби бележат ръст от 0,3%, но на годишна се понижават с 5,8%.

И след ревизията ръстът в потреблението остава на ниво от 1,9% на годишна база за първото тримесечие на 2016.

Общите доходи в икономиката растат с 2,2% на годишна база. Теоретично, общите доходи и БВП трябва да растат с равни темпове в дългосрочен план, но в краткосрочен често има разлика в индикаторите. Това обаче може да предизвика дискусии, че икономическият ръст в САЩ през първото тримесечие на 2016 е бил подценен.

Вижте повече по темата САЩ във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини