Сделките със земя в България - проблем за ЕК

Изискването за уседналост на купувачите на земя възпрепятствало свободното движение на капитали

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Европейската комисия е изпратила предупреждения на България, Унгария, Латвия, Литва и Словакия заради законодателството на страните, което регламентира сделките със земя, пише Investor.bg. 

Според ЕК в разпоредбите има ограничения пред свободното движение на капитали и на правото на свободно установяване, което може да възпрепятства трансграничните инвестиции.

“Някои от ограниченията може да са основателни, тъй като имат за цел борба със спекулативните покупки или обслужват цели в областта на планирането и цели на политиката за селските райони. Въпреки това, за да бъдат законни, те трябва да са пропорционални и да не дискриминират другите граждани на ЕС”, посочва се в съобщението на ЕК.

Основният повод за загриженост в България и Словакия е, че купувачите трябва да бъдат дългосрочно пребиваващи в страната, което представлява дискриминация срещу другите граждани на ЕС. В Унгария има силно ограничителна система, която налага пълна забрана върху придобиването на земя от юридически лица и задължение за купувача сам да обработва земята. Освен това, както и в Латвия и Литва, купувачите трябва да бъдат земеделски стопани.

България и останалите страни сега трябва да отговорят на ЕК какви мерки са предприели или ще предприемат, за да отстранят несъответствията в законодателството.

През 2014 г. парламентът прие промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, с които въведе изискване за 5 години уседналост на купувачите на земя – физически и юридически лица. Първоначалното изискване за уседналост беше 3 години, но периодът беше увеличен по искане на "Атака".

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето на поправките, но то беше отхвърлено в пленарна зала.

Последни новини
Още от Новини