Русия успешно се връща на международните финансови пазари

Страната пласира 10-годишни еврооблигации с доходнсот от 4,75%

Руската централна банка. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Руската централна банка. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия официално се завърна на международните финансови пазари, успешно пласирайки емисия еврооблигации (облигации, деноминирани във валута, различна от местната за страната, която ги е емитирала) на стойност $1,75 млрд.

Доходността по ценните книжа, които са с падеж след 10 години, е 4,75%, което отговаря на първоначалния рейндж, който финансово министерство представи – 4,65% до 4,90%.

Успешната емисия облигации беше определена като триумфална в Русия, тъй като страната е изправена пред международни санкции и „безпрецедентен натиск “ от страна на правителствата на САЩ и страните от ЕС.

„Намирахме се в ситуация,  която Държавния департамент, американската администрация, решава вместо инвеститорите и организациите, занимаващи се с тези сделки, дали да участват в емисията, или не“, каза руският финансов министър Антон Силянов пред репортери в Москва на 25 май.

Силянов допълни, че в бъдеще Русия ще се стреми да пласира дълг на международните пазари без участието на чужди банки, след като Euroclear Bank, на която много чужди фондове разчитат за сетълмънт при пласиране на облигации, е била поставена под „безпрецедентен натиск“.

Банката, която пласира емисията от страна на Русия е VTB Capital – държавната банка, която подлежи на санкции от страна на Запада.

Обемът на емисията не е особено впечатляващ и набраните средства няма да са достатъчни за запълването на дупката в бюджета на Русия, но по думите на Силянов показва, че чужденците имат доверие в Русия.

Основна част от купувачите са от Великобритания, казват от руското финансово министерство. Може обаче част от инвеститорите реално да са руснаци, тъй като много руснаци разполагат с пари извън границите на Русия.

Над 70% от емисията е пласирана с участието на инвеститори, базирани в чужбина, след като условията на емисията не позволяват местно участие по-високо от 30%.

Последни новини
Още от Новини