Бизнес климатът в Германия се подобрява през май

Индексът на Ifo се повишава от 106,7 до 107,7 пункта

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Бизнес климатът в Германия се подобрява повече от очакваното през май, като индексът на Института за икономически изследвания (Ifo) се повишава от 106,7 до 107,7 пункта. Икономистите, анкетирани от Wall Street Journal, очакваха стойност от 106,8 пункта, съобщава Investor.bg

„Бизнес доверието в германската индустрия и търговия се повишава във всички четири сектора. В строителството имаме нов рекорд, а компаниите са значително по-доволни от актуалната ситуация. Освен това те са подчертано по-оптимистично настроени за бъдещето“, коментира Клеменс Фюст, президент на института.

В сектора на производството бизнес климатът се подобрява трети пореден месеца, а компаниите оценяват ситуацията като по-благоприятна. Очакванията им са значително подобрени, а плановете за продукцията остават експанзионистични, като значителен принос за това идва от производителите на капиталови стоки. 

В търговията и на едро, и на дребно, индексът се повишава, след като миналия месец отчете спад. И очакванията, и оценката за актуалната ситуация се подобряват.

В строителството индексът расте до най-високото си ниво от 1991 г. Освен това оценката за сегашната ситуация не е била толкова висока също оттогава. Повишава се и оптимизмът за бъдещето.

Във вторник друг индекс - този за инвеститорското доверие на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) - пък се понижи през май след два месеца на подобрение. Измерителят спада с 4,8 пункта до 6,4 пункта. През април индикаторът достига 11,2 пункта. Пазарните очаквания бяха за ръст до 12 пункта.

Така за първи път от три месеца има понижение, а инвеститорите се чувстват несигурни на фона на редица глобални рискове, като възможността за Brexit, пояснява ръководителят на центъра проф. Ахим Вамбах. 

Последни новини
Още от Новини