Стачка затвори рафинериите във Франция

Недостиг на горива на бензиностанциите

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Всички френски рафинерии са вече засегнати от стачката и недостигът на горива се усилва, съобщава АФП. Силите на реда се намесиха сутринта във вторник, 24 май 2016, за да деблокират рафинерията във Фос-сюр-Мер.

 

Конфликтът

Конфликтът около петролните инсталации във Франция, в центъра на проектозакона за труда, се засили във вторник с полицейската намеса в рафинерията в ЮИ част на страната, Фос-сюр-Мер до Марсилия, а доставките на гориво до бензиностанциите продължават да са затруднени.

"Ще бъдат освободени и други рафинерии", обеща премиерът Манюел Валс пред Europe1.

Валс обеща и да не отстъпва от промените в трудовото законодателство.

 

Протестите

Офисите на социалистическата партия на президента Франсоа Оланд бяха нападнати в много градове в страната, последно - в понеделник, 23 май, а новинарските канали излъчват непрестанно кадри, на които група младежи вадят двама полицаи от патрулката, за да я запалят, съобщава Bloomberg.

678 бензиностанции изпитваха недостиг на горива или нямаха нито капка на 23 май. На 22 май те бяха 336 по данни на най-голямата петролна компания във Франция, Total.

Около 20% от общо 11 500 бензиностанции в страната изпитват затруднения, съобщи Europe1.

В центъра на Париж, близо до Министерството на външните работи се извиха опашки за бензин.

 

Франция заложник

Смущенията в доставките на горива засяга не само шофьорите. Стачките обвханаха и терминалите за втечнен газ /LNG/ във Фос и Монтоар-дьо-Бретан на Атлантическото крайбрежие и могат да доведат до спиране на доставките, съобщи операторът Elengy на сайта си.

 

Трудовото законодателство

Стачките в рафинериите и демонстрациите срещу опитите на Оланд да намали ограничения при уволнения и намаляване на заплащането за извънреден труд.

В борбата си с безработицата, на ниво два пъти по-високо от Великобритания и Германия, френското правителство се опитва да насърчи наемането, пише Bloomberg.

"Реформирането на френската икономика не е невъзможно, ако президентът има мандат, парламентарно мнозинство и дългосрочна визия", каза Брюно Кавалие, главен икономист в Oddo Securities в Париж за Bloomberg.

"При президента Оланд липсват и трите фактора".

 

Синдикатите

"Смятаме да стигнем до края за отмяна на закона за рефопми в Кодекса на труда", каза за BFMTV ген. секретар на синдиката CGT Филип Мартинез.

Той обеща стачки във всички сектори на икономиката.

 

Правителството на Манюел Валс оцеля при вота на недоверие на 12 май 2016. Той бе поискан от опозицията след като Валс се позова на член. 49.3 от Конституцията, предвиждащ приемането на закон по необходимост, без дебати и гласуване.

Последни новини
Още от Новини