Spotify удвоява приходите си през 2015

Музикалната услуга увеличава и загубата си заради високите инвестиционни разходи

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Музикалната стрийминг услуга Spotify AB почти удвоява приходите си през изминалата фискална 2015, но увеличава и загуба си заради високите инвестиции, които осъществява заради международната си експанзия, пише Investor.bg, позовавайки се на The Wall Street Journal.

Spotify, която е основана в Стокхолм преди 10 години, има 89 млн. регистрирани потребители на повече от 59 пазара въпреки увеличаваща се конкуренция и факта, че досега не е генерирала печалба. Около 30 млн. абоната ползват платената услуга.

В подаден до органите документ на базираната в Люксебург компания майка Spotify Technology SA, стрийминг услугата заявява, че приходите ѝ през 2015 възлизат на  1,95 млрд. евро, което е ръст от 81% спрямо отчетените година по-рано 1,08 млрд. евро. 

Шведският стартъп отчита нетна загуба за годината от  173,1 млн. евро, което представлява нарастване от 6,7 на сто на годишна база (162,3 млн. евро за 2014).

Spotify пояснява, че плащанията на такси и хонорари на звукозаписните компании и изпълнители са се увеличили рязко през миналата година. Компанията заяви, че е платила 1,63 млрд. евро за възнаграждения, дистрибуция и други разходи през годината, спрямо 882,5 млн. евро през 2014.

Около 1,74 млрд. евро от приходите се дължат на платените абонаменти, докато година по-рано този дял възлизаше на 978,6 млн. евро. Компанията почти удвоява и приходите си от реклама – от 98,8 млн. евро през 2014 до 195,8 млн. евро през 2015.

От основаването си през 2008 насам Spotify все още не е отчела печалба. Потребителите може да ползват стрийминг услугата, без да плащат, като тогава се излъчва и реклама. Който не желае това, може да плати месечна такса.

„Ние вярваме, че моделът ни е печеливш при по-голям мащаб. Затова ще продължим неуморимо да инвестираме, за да разширим бързо обхвата си“, пояснява компанията в документа.

През 2015 абонаментите за стрийминг услуги насърчиха приходите на глобалната звукозаписна индустрия след две десетилетия на спад или незначителни печалби, показват данните на Международната федерация на звукозаписната индустрия.

Приходите от стрийминг са скочили с 45% през 2015 и съставляват почти половината от общите приходите от продажба на цифрова музика в света, като за първи път надминават приходите от продажби на физически продукти, като например CD-та.

Последни новини
Още от Новини