Швейцарците с референдум за безусловен базов доход от 2 500 франка

Референдумът ще се проведе на 5 юни

Швейцарски франкове. Снимка: Michele Limina/Bloomberg Швейцарски франкове. Снимка: Michele Limina/Bloomberg

Наближава референдума, на който ще се гласува идеята за безусловния базов доход в Швейцария. Това ще се случи следващата неделя – на 5 юни. Инициаторите на плана не са потвърдили каква ще е сумата, която биха получавали швейцарците без значение дали работят, или не, ако идеята мине на референдума. Предложена е обаче сумата от 2 500 швейцарски франка, което е и около $2 500 за пълнолетни и една четвърт от тази сума за деца.

Засега ще оставим настрана аргументите за и против безусловния базов доход и ще представим малко допълнителна информация по темата в контекста на Швейцария.

На първо място проучванията сочат, че идеята едва ли ще бъде приета на референдума, а на второ сумата ще е достатъчна, за да гарантира живот точно над прага на бедността в една от най-скъпите страни в света.

Безусловен базов доход в размер на 2 500 франка месечно, или 30 хил. франка годишно, означава точно това – живот над прага на бедността, който в Швейцария е дефиниран от сумата 29 501 франка.

Всеки осми швейцарски гражданин живее под прага на бедността, което е повече в сравнение с Франция, Дания и Норвегия. Процентът скача за хората над 65-годишна възраст.

Един от големите поддръжници на безусловния базов доход е бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис, който казва, че той е необходимост, тъй като автоматизацията и роботизацията елиминират все повече работни места.

„Богата държава като Швейцария има чудесната възможност да опита този експеримент“, каза Варуфакис.

Любопитен аспект е, че правителството на Швейцария се противопоставя на инициативата, което казва, че ако се приеме предложението би означавало по-високи данъци, би създало стимули да не се работи и би предизвикало недостиг на умения на пазара на труда. Именно това са и основните аргументи против подобни мерки, като безусловният базов доход на практика е почти неразривно свързан с минималната работна заплата и няма да останат работници за най-нискоквалифицираните дейности с ниска добавена стойност.

Други страни, в които идеята набра популярност под една или друга форма, са Канада, Холандия и Финландия. През 2017 във Финландия може да започне експеримент в тази насока, а подобен вече започна в Холандия. 300 доброволци в Утрехт получават по 1100 евро от началото на годината. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини