Ryanair с рекордна печалба

Тя е с 43% по-висока спрямо предходната фискална година

Самолет на Ryanair. Снимка: John Cogill/ Bloomberg News. Самолет на Ryanair. Снимка: John Cogill/ Bloomberg News.

По-изгодният керосин гарантира на ирландския нискотарифен превозвач Ryanair рекордна печалба за изминалата току-що фискална година.

Дори без продажбата на дела си в Aer Lingus печалбата на конкурента на Easyjet за 12-те месеца до края на март възлиза на 1,24 млрд. евро – с около 43 на сто над печалбата от преди година, предава Investor.bg, цитирайки DPA.

През тази година обаче не се очаква толкова стремглав ръст, поясни Ryanair. Понижението на цените на билетите ще ограничи нарастването на печалбата до около 13 на сто. 

Ако се вземе предвид продажбата на дела от Aer Lingus на компанията майка на British Airways IAG, то печалбата би възлязла на 1,56 млрд. евро.

Приходите са скочили с 16 на сто до 6,5 млрд. евро.

През четвъртото фискално тримесечие цените на билетите обаче са паднали средно със 7 на сто – по-силно от очакванията. За останалата част на годината главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри очаква още по-чувствителен спад.

По-рано през тази година стана ясно, че Ryanair ще открие своя база в София до няколко месеца. Базата ще започне работа с три самолета, като инвестицията ще е в размер на 300 млн. долара. Тя ще обслужва 21 дестинации, които се очаква да привлекат над 1,5 милиона клиенти през следващата година.

Последни новини
Още от Новини