Русия пуска нова емисия еврооблигации на международния пазар

Организатор на пласирането на ценните книжа е инвестиционната банка VTB Capital

Офис на VTB Capital в Лондон. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Офис на VTB Capital в Лондон. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Руската банка VTB Capital е получила заявки за руски държавни облигации на стойност 5,5 млрд. долара до тази вечер, а окончателните заявки се очакват утре, съобщава Bloomberg. Според други източници обаче интересът е по-скромен – за около 3 млрд. долара.

Все още се разработват някои административни въпроси и организаторът ще обърне внимание на азиатски инвеститори утре рано сутринта, посочват източници. 

Руското министерство на финансите обяви по-рано днес завръщането на Русия на международния капиталов пазар, пише Investor.bg. Страната пуска нова емисия еврооблигации на международния капиталов пазар чрез програмата за външни заеми, в съответствие със закона за бюджета за тази година, се казва в съобщението на финансовото министерство в Москва.

Организатор на пласирането на ценните книжа е инвестиционната банка  VTB Capital – държавната банка, която подлежи на санкции от страна на Запада. 

Припомняме, че още на 20 май ръководителят на VTB Андрей Костин заяви, че Русия може да пуска еврооблигации, без да прибягва до помощта на чуждестранни банки. В днешния си брой обаче Wall Street Journal  писа, че редица европейски банки са се отказали от участие в процедурата по пласиране на руски еврооблигации, тъй като не искат да предизвикат недоволството на ЕС и САЩ.

Москва възнамерява да заеме от чужбина до 3 млрд. долара. Средствата ще бъдат използвани за покриване на бюджетния дефицит (2,36 трилиона рубли).

За последен път Русия е взимала заем от международните пазари през септември 2003 година, когато за един ден продаде ценни книжа за 7 млрд. долара: 5-годишни облигации за 1,5 милиарда долара при лихва 3,664 процента, 10-годишни облигации за 3 милиарда долара при доходност 5,112 процента, 30-годишни за 1,5 милиарда долара при лихва 6,08 процента, както и 7-годишна емисия в евро за 750 милиона при лихва от 3,702 процента, припомня ТАСС.  

Последни новини
Още от Новини