Оспорвани избори в Австрия

Бежанската криза - ключ към вота

Норберт Хофер, кандидат за президент на Австрия от Партията на свободата на митинг във Виена. 22/5/2016. Photographer: Lisi Niesner/Bloomberg Норберт Хофер, кандидат за президент на Австрия от Партията на свободата на митинг във Виена. 22/5/2016. Photographer: Lisi Niesner/Bloomberg

ЪПДЕЙТ: 21:00ч.

В изненадващ обрат, който дойде от гласовете, изпратени по пощата, подкрепеният от Партията на зелените в Австрия Александър Ван Дер Белен стана новият президент, съобщи АФП.

 

Силно оспорвани бяха изборите за президент на Австрия между Норберт Хофер от крайнодясната Партия на свободата и еколога Александър Ван Дер Белен в неделя, 22 май 2016, съобщава АФП.

До обед на 23 май се съощаваше,  че Хофер от Партията на свободата печели с 50,1% от гласовете, а Ван Дер Белен остава втори с 49,9%, според екзитпола на публичния ТВ канал ORF. Едва след като бяха преброени гласовете от чужбина, стана ясно, че Ван Дер Белен, подкрепен от Партията на зелените е новият държавен глава.

Притокът на желаещи да получат статут на имигранти, растящата безработица и замразените реформи отблъснаха избирателите от двете центристки партии, които доминираха в политическия живот на Австрия след 1945.

Популистът Норберт Хофер получаваше поздравления за победата още на 22 май, въпреки че резултатите все още не бяха обявени.

Имиграционната политика

Бежанската криза бе ключът към изборите за президент на Австрия на 22 май. Канцлерът Вернер Файман, който подаде оставка на 9 май 2016 бе един от политиците, които подкрепиха Ангела Меркел и Германия да приложи имиграционната си политика.

Президентът на Австрия се избира за 6 години и може да служи не повече от два мандата.

Борис Грьондол от Bloomberg News направи предположенията си какво ще направи Хофер на базата на резултатите от екзитпола:

"Конституцията дава на президента доста важни права. Първо - той е главнокомандващ. По-важното е, че може да одобрява и сваля правителството. Може да го назначи и уволни.

През изминалите 70г. това не е ставало. Президентът винаги се е обръщал към политическите партии, които са му предлагали канцлер и кабинет, които той одобрява.

Хофер обяви, че ако реши, че правителството не работи както би трябвало, той ще уволнява министри и ще назначава нови.

Това му е позволено по Конституция. Законно е. Но е нарушение на 70-годишна традиция", коментира Борис Грьондол, Bloomberg News.

Чуйте целия коментар във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини