И подводница търси черните кутии на EgyptAir

Пилотът изпратил сигнал за бедствие

Логото на EgyptAir Airlines на летище Шарл де Гол в Париж. 19/5/2016. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg Логото на EgyptAir Airlines на летище Шарл де Гол в Париж. 19/5/2016. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg

Властите продължават да търсят изчезналия самолет на EgyptAir полет 804. Египет изпрати подводница в помощ на спасителната операция пет дни след като А320 изчезна от екраните на радарите над Средиземно море.

Френската телевизия М6 съобщи, че пилотът е казал за пожар на борда на диспечерите в Египет няколко минути преди самолетът, изпълняващ полет от Париж за Кайро да изчезне с 66 души на борда.

Разследващите авиоинциденти във Франция, BEA, съобщиха през уикенда, че самолетът излъчил автоматично радио съобщение за дим в предната част на пътническата кабина.

В неделя президентът на Египет Ел-Сиси в ТВ обръщение предупреди да не се правят прибързани заключения защо е паднал самолетът. Ел-Сиси каза, че подводница на Министерството на петрола ще помага в издирването на останките и черните кутии.

"Всички сценарии са възможни", каза Ел-Сиси в първия си публичен коментар след катастрофата от 19 май 2016.

"Не приемаме нито един сигурен сценарий".

 

Намерени отломки

През уикенда на 21-22 май 2016 в Средиземно море бяха открити отломки от самолета на египетската авиокомпания - спасителни жилетки с логото на авиокомпанията и лични вещи на пътниците.

Според NYT на борда е имало трима сътрудници по сигурността на Египет, а обичайно летят само двама.

 

Причината за катастрофата остава неизвестна. За Bloomberg бившият пилот на А320 Джон Кокс каза, че при пожар по време на полет пилотите трябва да подадат сигнал за тревога по радиото и да започнат да променят курса.

Египетската Комисия за разследване на авиоинциденти съобщи на 21 май, че “проверява цялата събрана информация, но е още твърде рано да се прави оценка или заключение на базата единствено на данните от системата ACARS", пише FlightGlobal.

 

Туризмът

Египет очаква 10 млн. туристи през 2017, които ще донесат приходи от 12 млрд. долара, каза министърът на туризма Ехия Рашид в интервю от Кайро за Bloomberg.

"Нищо според мен не се променя", каза той.

"Ще работим упорито, ще поставим нови, високи цели и ще направим всичко, за да увеличим приходите от туризма".

Чуйте и коментара на Марк Мартин, гл. изп. директор Martin Consulting за Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Новини