Амстердам е следващият технологичен център

Космополитният град предлага добър пул международни таланти

Амстердам. Мост над Званенбургвал. 14/3/2016. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria Амстердам. Мост над Званенбургвал. 14/3/2016. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria

800-хилядният Амстердам се превърна в предпочитана дестинация за компаниите, стартиращи ръст на големия европейски пазар, пише Bloomberg. Космополитният дух - около половината от жителите на Амстердам за от чуждестранен произход - го прави естествен център за тестване на нови бизнеси.

Централното му разположение и транспортни връзки дават добра основа за разрастване. И либералната му атмосфера също допринася за това да бъде приятно място за живеене.

"Амстердам е идеален пазар за тестове", казва холандецът Дейвид Вермьолен, стартирал InnerCircle, сайт за запознанства за високообразовани мъже и жени.

"Идеята първоначално бе развита така, че лесно да се насочим към международно развитие".

Сега сайтът му се разпространява в пет градове и има 93 000 одобрени членове, а други 95 000 са в списъка на чакащи за одобрение.

 

Втори след Лондон технологичен център на Европа

Индексът на дигиталните градове/Digital Cities Index за 2015 поставя Амстердам на второ място в региона след Лондон за технологични стартъпи. На 24 май технологичните титани Тим Кук от Apple и Травис Каланик от Uber Technologies Inc. ще говорят на откриването на Startup Fest, петдневна конференция, целяща да покаже холандските иновации.

 

"Колкото повече позиционираме Амстердам като портал към Европа, толкова повече компании идват тук", казва Кайса Олонгрен, зам.-кмет на Амстердам по икономическите въпроси.

Миналата година рекорден брой от 140 чуждестранни компании отвориха офиси в града - който местните власти се надяват да добави още 3000 работни места до 3г. Netflix, Uber и  Tesla вече са отворили европейските си централи в Амстердам заради пулът от международен талант и качеството на живот.

Щедрите корпоративни данъчни ставки също се прибавят към привлекателните страни на града.

 

Нови местни компании

Растат и нови местни компании. Adyen, компания за обработка на плащания през септември набра 2,2 млрд. долара. Takeaway.com се готви за първоначално публично предлагане, което може да я оцени на над 1,1 млрд- долара. През юли 2015 високочестотният трейдинг стартъп Flow Traers NV набра 671 млн. долара в своето IPO на борсата в Амстердам.

 

Държавна политика

За да привлече още компании, през 2014 местните власти основаха StartupAmsterdam - агенция в помощ на предприемачите, която им показва как да се справят с бюрокрацията и да наберат подкрепа. През септември 2015 градът бе домакин на Capital Week - конференция, организирана с цел свързване на инвеститори и предприемачи. Холандското правителство отдели 100 млн. евро до 2029 за подкрепа на стартъпите.

/Със съкращения - целият оригинален текст тук./

Чете още: Половината страни от ЕС искат да се вдигнат ограниченията пред свободното движение на данни в и извън общността.

Последни новини
Още от Новини