Александър Ван Дер Белен стана президент на Австрия

Норберт Хофер събра 49,7%

Александер Ван Дер Белен изнася речта на победител на изборите за президент на Австрия. Виена. 23 май 2016. . Photographer: Lisi Niesner/Bloomberg Александер Ван Дер Белен изнася речта на победител на изборите за президент на Австрия. Виена. 23 май 2016. . Photographer: Lisi Niesner/Bloomberg

В изненадващ обрат, който дойде от гласовете, изпратени по пощата, подкрепеният от Партията на зелените в Австрия Александър Ван Дер Белен стана новият президент, съобщи АФП.

Той бе избран с 50,3% от гласовете. Неговият съперник, Норберт Хофер събра 49,7%.

 

Ван Дер Белен победи Партията на свободата

След 24ч. несигурност и след като в понеделник преди обед за кратко неговият опонент, представителят на крайнодясната Партия на свободата Норберт Хофер бе обявен за победител, екологът Ван Дер Белен най-накрая бе официално обявен за новия държавен глава.

Двамата претенденти за предимно церемониалния пост събраха близки резултати в оспорваната битка, която бе решена от 740 000 гласа, получени по пощата от чужбина.

Инсбрук се забави с преброяването.

Първият зелен президент

Повече от 40г. след като Партията на зелените изгря като глобална политическа сила, Ван Дер Белен стана първият политик от това движение, който става държавен глава в общонационални избори, пише Bloomberg.

72-годишният политик спечели най-оспорваните избори в историята на страната.

Професорът по икономика се кандидатира като независим и привлече гласовете на Зелените след като в продължение на 11г. ги оглавяваше в парламента.

Зелените са координирано наднационално движение в над 90 страни. Политиците водят кампаниите си по теми като екологична устойчивост и настояват за ролята, която бизнесът може да играе стимулирайки пренасочването към чисти енергии, съобщава Bloomberg. В Австрия, където Партията на зелените споделя властта на провинциално ниво, реформите, направени с тяхна помощ са намаляване на трафика в градовете в полза на велосипедния транспорт и пешеходните зони.

"Активната защита на климата е не само екологична цел на деня, но и възможност за австрийската икономика и пазара на труда", написа на сайта си Ван Дер Белен по време на кампанията си.

"Иновациите и технологиите в областта на енергийната ефективност са един от основните двигатели на заетостта на бъдещето".

 

Гласовете от чужбина

Инсбрук се забави в броенето на гласовете от чужбина.

766 076 избиратели изпратиха гласа си по пощата, процедура, която трябва да улесни австрийците, които не могат да присъстват в избирателния си район в деня на вота.

Традиционно по пощата гласуват жители на градовете, които пътуват за уикенда, обяснява АФП.

За вторият тур близо една четвърт от бюлетините по пощата бяха изпратени от виенчани, което обяснява разликата в гласовете между градовете и селата.

От 746 110 бюлетини, 38% са за Хофер и 63% - за Белен. Накрая всяка столица от деветте провинции на страната даде подкрепата си за еколога, включително Айзенщат в Бургенланд, родното място на Норберт Хофер. Той печели в пет провинции, а Белен в останалите четири.

Последни новини
Още от Новини