14 страни от ЕС подкрепят свободното движение на данни

Франция и Германия представиха инициативи за запазване на данните на своя територия

Сървър на FinTech Group AG. Франкфурт. 12/4/2016. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Сървър на FinTech Group AG. Франкфурт. 12/4/2016. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Половината страни от ЕС искат да се вдигнат ограниченията пред свободното движение на данни в и извън общността, което ще подкрепи развитието на новите дигитални технологии, съобщава АФП.

"Жизненоважно е за европейската конкурентноспособност да приеме позитивен подход към напредъка в технологиите и цифровите икономически модели", пишат министрите на 14 страни от ЕС, сред които Белгия, Ирландия, Великобритания, Полша, Чехия, Балтийските и Скандинавските страни.

"Европа може значително да се възползва от новите технологии на база големите масиви данни, ако създаде добре регламентирана и устойчива рамка", написаха те в обръщение до ЕК и Холандия, която е председател на ЕС.

Комисията през 2015 разкри "стратегията си за единен цифров пазар", за да "свали бариерите и регламентите и да трансформира 28-те национални пазари в един общ".

В сряда, 25 май ЕК ще представи резултатите на проучване на онлайн платформите като Amazon и Facebook.

"Изключително важно е да се позволи свободното движение на данни в ЕС. Знаем, че в някои страни-членки има идея за локализиране на данните, което е много популярно, но представлява задънена учила", каза вицепрезидентът на ЕК Андрус Ансип.

Франция и Германия представиха инициативи за запазване на данните на своя територия.

В писмото си министрите на 14 страни от ЕС настояват още за опростяване на европейските правила за телекомите с цел засилване на инвестициите - област, в която общността изоставя спрямо ЕС, Япония и Южна Корея.

Последни новини
Още от Новини