Срив на цените на имотите във Великобритания с 18% при Brexit

Доклад на министерство на финансите на Великобритания показва спад на цените на имотите между 10% и 18% до 2018 при излизане на Обединеното кралство от ЕС

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Жилищният сектор във Великобритания ще се окаже под сериозен натиск през следващите няколко години, ако Обединеното кралство напусне Европейския съюз, показва доклад на финансовото министерство, пише Bloomberg.

Докладът на Министерство на финансите на Великобритания сочи, че цените на имотите ще спаднат между 10% и 18% до 2018, ако Великобритания напусне ЕС. Финансовият министър Джордж Озбърн смята, че това няма да бъде добра новина за хората, които възнамеряват да закупят жилище, тъй като ипотечните заеми ще станат по-скъпи и тяхното отпусне ще бъде по-трудно. Министерство на финансите ще публикува пълния си доклад с очакваните краткосрочни последствия върху финансите на Великобритания при евентуален Brexit през следващата седмица.

„Ако Великобритания излезе от ЕС, това ще предизвика икономически шок, който неминуемо ще удари финансовите пазари“, коментира Озбърн по време на срещата на Г-7, която се проведе в Япония този петък. „Хората няма да имат ясна визия за бъдещето. В дългосрочен план страната и нейните граждани ще станат по-бедни. Това ще се отрази върху стойността на жилищните имоти. В същото време, купувачите на първи дом ще бъдат сериозно засегнати заради покачването на лихвите по ипотечните заеми и по-трудния достъп до този тип кредитиране. Така че никой няма да спечели от тази ситуация“.

Последни новини
Още от Новини