Нови ограничения пред Норвежкия инвестиционен фонд

Правителството на Норвегия възнамерява да затегне изискванията за инвестиции на фонда във въглищната индустрия

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Норвежкият инвестиционен фонд може да се окаже принуден да разпродава вложенията си в компании за добив на въглища, както и да се изправи пред по-широки забрани за инвестиции в други изкопаеми горива като нефтени пясъци, предаде Bloomberg.

Партиите от мнозинството в норвежкия парламент предвиждат затягане на изискванията към фонда за притежание на компании, които формират над 30% от своите дейности и приходите от термични въглища. Промените могат да влязат в сила в началото на следващата година, каза Торстейн Солберг, който представлява Лейбъристката партия в Норвегия, най-голямата партия в страната.

„Все още не сме приключили, има още работа, която трябва да бъде свършена“, каза той в свое интервю. „Виждаме, че има слабости, които могат да се подобрят. Нашата цел е фондът да инвестира в качествени активи, което означава, че трябва да затворим всички вратички“.  

Лейбъристката партия, партията на Зелените, социалистическата партия,  либералите и християндемократите, също така искат новите изисквания да засегнат и компаниите, чийто добив на въглища или потребление достига огромни размери в глобален мащаб дори и тези дейности да формират по-малко от 30% от техния бизнес. Освен това, управляващите предвиждат допълнителни мерки, с които да не позволят на дъщерните компании да заобиколят тези ограничения, а именно да разширят обхвата на забранените дейности, включвайки към тях транспортиране на въглища или добив на нефтени пясъци.

Последни новини
Още от Новини