Кой ще бъде новият президент на Австрия

Днес австрийските граждани избират нов държавен глава

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Австрийските граждани избират днес нов държавен глава след четири седмици на политически катаклизми, повлияни от излизането на преден план на Австрийската партия на свободата след първи тур на президентските избори, съобщава Bloomberg.

След като обаче на първи тур никой от кандидатите не получи абсолютно мнозинство, на втори тур днес се изправят Ноберт Хофер, излъчен от Австрийската партия на свободата, и Александър ван дер Белен, бивш ръководител на Партията на зелените и професор по икономика.

Според последните социологически проучвания, публикувани на 12 май, Ноберт Хофер получава преднина от 6 процентни пункта спрямо Александър ван дер Белен.

Ако бъде избран за президент Хофер заявява, че ще има активна роля и би освободил правителството, ако не взема предвид неговите съвети относно имиграцията и данъчната политика. Едно от обещания на кандидат-президента е обявяването против закони като планираното споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ и вземането на участие в срещите на лидерите на ЕС в Брюксел.   

Последни новини
Още от Новини