Бинали Йълдъръм може да бъде следващият премиер на Турция

ПРС ще събере днес на извънреден конгрес за гласуване на кандидатурата на Бинали Йълдъръм

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Управляващата турска Партия на справедливостта и развитието (ПСР) ще се събере днес на втория в историята й извънреден конгрес, чиято единствена точка от дневния ред ще бъде гласуване на кандидатурата на Бинали Йълдъръм за нов лидер на партията, съобщава Investor.bg.

Около 80% от членовете на ръководството на ПСР подкрепиха кандидатурата на Йълдъръм, който е настоящ министър на транспорта, мореплаването и съобщенията. Очаква се на конгреса, в който ще участват около 1400 делегати, мнозинството да подкрепи неговата кандидатура. 

Йълдъръм ще бъде и новият премиер на Турция, тъй като по традиция тази длъжност заема лидерът на най-голямата партия. Президентът Реджеп Тайип Ердоган по-рано заяви, че смята още вечерта на 22 май да подпише нужния указ.

Бинали Йълдъръм ще замени на двата поста досегашния лидер на ПСР и премиер на страната Ахмет Давутоглу, който на 5 май обяви, че напуска лидерското място и няма да се кандидатира отново. След оттеглянето от ръководството Давутоглу ще остане член на партията и депутат в парламента, предаде ТАСС чрез БТА.

Според местни анализатори причина за оттеглянето на Давутоглу са разногласията му с Ердоган за системата на управление на страната (парламентарна или президентска), кюрдския въпрос и намесата на президента, който по конституция трябва да е безпартиен, в делата на ПСР.

Йълдъръм е един от най-близките сътрудници на Ердоган в продължение на много години. Турските политолози не очакват от него съществени промени във външната или вътрешната политика, след като стане премиер. Не се очакват и големи промени в правителството - ключовите министри на вътрешните и външните работи и част от икономическия екип ще запазят постовете си.

Вътрешнополитическият курс вероятно ще бъде насочен към подготовката на нова конституция с положение за президентска система, евентуално за президент с партийна принадлежност, както и към активна борба с тероризма.

След издигане на кандидатурата му Йълдъръм обеща "да избави напълно страната от терористичната заплаха".

60-годишният Йълдъръм, който има инженерно образование, е смятан за най-доверения човек на президента Ердоган. Практически няма мащабен транспортен проект в Турция, който да не е реализиран под негово ръководство, като тунела под Босфора, транспортния коридор Авразия, третия мост над Босфора, скоростните влакови линии и др., поради което се ползва с одобрението и на част от светските среди. В ПСР са убедени, че ще работи в хармония с Ердоган, т.е. под неговите инструкции, допълва БНР.

Последни новини
Още от Новини