Monsanto може да струва $63 млрд. на Bayer

Най-голямото придобиване от страна на германска компания предстои

Логото на Bayer. Снимка: Paul O'Driscoll/Bloomberg News Логото на Bayer. Снимка: Paul O'Driscoll/Bloomberg News

След като стана ясно, че Bayer е отправил оферта за придобиването на най-големия производител на семена в света – Monsanto – започнаха спекулациите на каква стойност ще бъде сделката и как ще бъде финансирана тя. 

Според някои анализатори, които следят ситуацията около сделката, стойността ѝ може да достигне над $63 млрд. До момента нито една от страните не е разкривала параметри по сделката, но това ще бъде най-голямото придобиване в историята от страна на германска компания. 

Оценките за това колко ще получат акционерите на Monsanto варират между $120 и $150 на акция. Тези стойности предполагат премия от до 66% спрямо цената на акциите на Monsanto на 11 май – денят преди Bloomberg да разкрие планове за сделката. На 20 май акциите на най-големия производител на семена в света затвориха при цена от $101,52 на акция. По този начин пазарната капитализация на компанията достига $44,3 млрд. 

Различни анализатори сочат, че Monsanto няма да излезе евтино на Bayer, като вероятно част от цената за акционерите на най-големия производител на семена в света те ще получат в акции на Bayer след придобиването. 

Самата Monsanto през миналата година направи неуспешен опит да придобие швейцарската компания за производство на агрохимични продукти Syngenta за $45 млрд. През февруари тази година обаче Syngenta беше купена от  Chinese National Chemical за около $43 млрд. Така евентуалната сделка между Bayer и Monsanto може да продължи вълната от сделки, която вече променя химическата индустрия за семена и култури. 

 

 

Последни новини
Още от Новини