Какво научихме от срещата на Г7

Топ финансистите на най-големите развити икономики се срещнаха в Япония

Джейкъб Лю, финансов министър на САЩ. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джейкъб Лю, финансов министър на САЩ. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Срещата на финансовите министри и централните банкери на най-големите развити икономики – Г7 – приключи след двудневни дискусии в Сендай, Япония. Очаквано на срещата не беше взето решение за координирани действия за подкрепа на растежа по отношение на фискалната политика. 

Топ финансистите на Германия, Франция, Италия, Великобритания, САЩ, Япония и Канада очертаха основните рискове пред световната икономика – тероризма, бежанските вълни, политическите конфликти и потенциалното напускане на ЕС от страна на Великобритания

Беше постигнато съгласие, че валутите не трябва да се използват като начин за подкрепа на растежа, като не липсваха и предупреждения, че безразборни движения във валутните курсове могат да имат негативни ефекти. Домакините от Япония обаче отново изказа позицията си, че последните движения на йената показват спекулативна и едностранна търговия. 

Коментарите на японския финансов министър Таро Асо по темата показаха чувството на неудовлетвореност в японското правителство от последните движения на йената, която поскъпна с 9% от началото на годината спрямо долара. Асо каза, че на пазара на йени са се наблюдавали резки и спекулативни движения, които са нежелани. 

В отговор финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю каза, че движенията на йената не са били прекомерно волатилни. От Белия дом казаха, че валутните курсове не трябва да бъдат използвани като средство за подкрепяне на растежа още преди началото на срещата в Сендай. 

Фактът, че Таро Асо говори по темата за йената обаче показва, че той няма да остави японската валута да поскъпне без да се опита да направи нещо по въпроса. 

Сред дискутираните теми бяха и справянето с укриването на данъци при международни транзакции, както и споразумение за нови начини за борба с финансирането на терористични групи. 

 

 

Последни новини
Още от Новини