Г7: Не трябва да има Brexit

Финансовите министри на групата се срещнаха в Япония

Волфганг Шойбле, финансов министър на Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Волфганг Шойбле, финансов министър на Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Финансовите министри на страните от Г7 единодушно се съгласиха, че Великобритания не трябва да напуска ЕС, като предупредиха за евентуални негативни икономически ефекти от подобен ход. 

Централните банкери и финансовите министри на Великобритания, Франция, Италия, Германия, Япония, САЩ и Канада проведоха двудневна си среща в Сендай, Япония, на която обсъждат рисковете пред световната икономика и финанси, 

Германският финансов министър Волфганг Шойбле каза на брифинг при закриването на срещата, че всички седем страни от групата са постигнали съгласие по отношение на оценката си за евентуалните последствия от напускане на Великобритания на ЕС и са споделили надеждите си страната да остане в блока. 

„Всички бяхме на мнение, че това би било погрешно решение за Великобритания. Но това решение трябва да бъде взето от британските гласоподаватели. Притеснени сме, че може да има негативни последици върху европейската и световната икономика“, каза Шойбле. 

Самият финансов министър на Великобританя Джордж Осбърн е един от най-твърдите поддръжници на оставане на страната в ЕС, като стои плътно зад позицията на премиера Дейвид Камерън. Финансовото министерство на Великобритания се подготвя да публикува доклад с последствията от напускане на ЕС върху финансите в близките дни. 

Доклад на финансовото министерство на Великобритания вече показа, че напускане на ЕС може да доведе до срив в цените на имотите с 18%. 

От началото на март насам паундът се възстановява, като към 21 май 1 паунд купува $1,4514, след като в края на февруари британската лира купуваше $1,3869, което е признак, че на валутните пазари страховете от Brexit намаляват. 

 

Последни новини
Още от Новини