Плевнелиев отказа втори мандат

Президентът е информирал министър-председателя

Росен Плевнелиев, президент на РБългария. Снимка: Президентство. Росен Плевнелиев, президент на РБългария. Снимка: Президентство.

Президентът Росен Плевнелиев няма да участва в изборите за държавен глава през есента "по лични причини", съобщи Президентството на сайта си на 20 май.

"Хората си мислят, че в политиката принципни позиции няма и че всичко е театър, пропаганда и задкулисни уговорки. Моят опит е друг."

В изявлението, предавано прако по телевизията Росен Плевнелиев съобщава, че е информирал премиера за решението си.

"С политическа партия ГЕРБ имаме шанс да отворим една нова страница в историята на прехода, в която премиер, президент и политическата партия, която го е излъчила, да имат добри и коректни отношения през целия мандат", казва президентът в съобщението.

 

Преди два дни парламентът отхвърли ветото на президента Плевнелиев, който не прие промените в Изборния кодекс за намаляване на секциите за гласуването в чужбина.

БСП и АБВ не участваха в повторното гласуване на промените и ветото бе отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, част от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, Български демократичен център и Атака.

Последни новини
Още от Новини