МВФ очаква забавяне на ръста на икономиката на Саудитска Арабия

Прогнозите сочат, че растежът на икономиката ще се забави до 1,2% през 2016

Снимка: Waseem Obaidi/Bloomberg Снимка: Waseem Obaidi/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че икономиката на Саудитска Арабия ще се забави, след като обявеният през миналия месец план за петролна независимост вдъхна оптимизъм за икономиката на кралството, съобщава Investor.bg, позовавайки се на WBPOnline.

Въпреки плановете на Саудитска Арабия да диверсифицира икономиката от петрола МВФ предупреждава, че ниските цени на черното злато ще окажат силен ефект върху икономическия растеж на икономиката. 

Прогнозата на МВФ за кралството предвижда забавяне на растежа на икономиката до 1,2% в сравнение с 3,5% през миналата година. Фискалният дефицит се очаква да бъде между 9-14% от БВП. Въпреки мрачните си прогнози фондът одобрява плана за диверсификация. 

Саудитска Арабия съкрати разходите и започна са диверсифицира икономиката си, след като пренасищането на пазара с петрол доведе до спад в цените на черното злато, а Рияд отчете дефицит в размер на 98 млрд. долара миналата година.

През миналия месец саудитският принц Мохамед бин Салман представи амбициозен план за укрепване на икономиката и намаляване на нейната силна зависимост от приходите от черно злато. Кралството предприе този ход, след като МВФ препоръча на страната да извърши промени, включително въвеждане на по-високи данъци, приватизация на държавни активи и общо подобрение на ефективността на правителството. 

„За да се гарантира техният успех, реформите ще трябва да бъдат приоритет и последователна политика на правителството“, заяви Тим Калън, ръководител на екипа на МВФ за кралството след консултации със саудитски официални лица по-рано този месец. Той допълни, че трябва да бъде внимателно преценено подходящото темпо на изпълнение на структурните промени.

Последни новини
Още от Новини