Българите все по-често плащат с карта

MasterCard отчита ръст от 15,3% на обема на плащанията по време на Великденските празници в сравнение с 2015

Дебитна карта. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Дебитна карта. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

MasterCard отчита ръст от 15,3% на обема на плащанията по време на Великденските празници в сравнение с 2015 г. Българите са ползвали своите карти и по-често, тъй като от компанията отчитат 47,6% повишение на броя на картовите разплащания в сравнение с миналата година.

Според данните на MasterCard Италия и Германия са двете топ дестинации на българите за последните три години по време на Великденските празници, а Гърция се нарежда на трето място тази година, пише Investor.bg.

Данните на MasterCard показват, че при пътуванията си в чужбина българите използват основно дебитни карти за плащания на ПОС терминал или за теглене от банкомат (57,9% увеличение спрямо 2015 г.). Общият брой на трансакции с дебитни MasterCard в магазините се е увеличил с 34,4% за последната година. 

"Бързият ръст на разплащания с карти показва, че българите започват все по-често да използват своите карти MasterCard за пътувания и покупки по време на празниците", казва Ваня Манова, мениджър на MasterCard за България и Македония.

От компанията заключават, че българските картодържатели оценяват високо предимствата на електронните плащания по време на пътуванията си в чужбина – бързина, сигурност и удобство.

Според резултатите от проучването MasterIndex 2015 около 51% от картодържателите пътуват в чужбина поне веднъж годишно.

Последни новини
Още от Новини