Вучич представя плана си пред сръбския президент

Кога може да бъде сформирано правителството в Сърбия

Александър Вучич, премиер на Сърбия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Александър Вучич, премиер на Сърбия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Сръбският премиер Александър Вучич ще информира президента Томислав Николич за плановете си за ново правителство днес, 19 май, а президентът се очаква да му връчи мандата да го състави. Вучич спечели през април предсрочните избори в Сърбия, свикани от самия него, като спечели 131 места в 250-местния парламент.

„Идеята е да представя план и програма за правителство и за това къде виждам Сърбия в бъдеще. Има дълъг път докато стигнем до правителство“, коментира Вучич на живо по сръбска телевизия.

Още преди изборите Вучич каза, че може да избере коалиционен партньор дори ако получи мнозинство в парламента, като условието е той да не се противопоставя на плана Сърбия да влезе в ЕС до края на 2020.

Вучич ще има 3 месеца да сформира правителство след като изтече крайният срок за събиране на Народното събрание. Последният ден за това е 4 юни.

Вучич пое ангажимент да продължи с икономическите реформи, подкрепяни от МВФ, като трябва да спре с държавната подкрепа за нерентабилни компании, да свие публичната администрация и да либерализира пазарите в страната, чието население наброява 7,2 млн. души – сходно с това на България. По този начин Вучич се справи с конкуренцията на националистите, които не искат Сърбия да влиза в ЕС, а да задълбочи връзките си с Русия.

„Сърбия ще продължи европейския си път. Ще се опитаме да го ускорим, но също ще поддържаме традиционните си връзки с Русия и Китай, и разбира се САЩ“, каза Вучич след като си гарантира победата в изборите.

Последни новини
Още от Новини