Ключови дати преди решението на Фед през юни

Какви данни да следим преди следващата среща на Фед

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

След като Фед вече представи условията, при които може да има повишение на лихвите в САЩ на следващата среща на институцията, която ще се проведе на 14-15 юни е време да обърнем внимание на някои ключови дати, главно преди срещата, които може да се окажат от голямо значение за финалното решение. Фед може да повиши лихвите „ако данните до срещата подскажат повишаването на растежа през второто тримесечие“. Ето и какви важни данни и събития очакваме по дати:

27 май – данни за растежа и изказване на Йелън

Предварителните данни показаха, че икономическият растеж в САЩ за първото тримесечие на 2016 е 0,5%, като очакванията са, че вторият прочит от 27 май ще потвърди този резултат.

Още по-важно ще бъде изказването на гуверньора на Фед Джанет Йелън, която ще говори в Харвард.

3 юни – данни за заплатите в САЩ

Данните за възнагражденията в САЩ през май ще помажат на Фед дали надеждите им за устойчива стабилност и силно представяне на пазара на труда са оправдани. Въпреки че безработицата е на ниво от 5%, което се счита и за нивото на пълна заетост, ниският процент на участие на хората в работната сила оставят известни притеснения.

6 юни – Йълън във Филаделфия

Последната публична проява на гуверньора Джанет Йелън преди срещата на  Фед на 14-15 юни ще дойде само седмица преди решението, като тя ще говори във Филаделфия по време на Съвета за световните въпроси.

14 юни – продажбите на дребно

Ден преди решението ще станат ясни и данните за продажбите на дребно за май, които ще дадат по-ясен поглед върху потреблението на американците.

 

Последни новини
Още от Новини