Инвестициите в офис площи се забавят в глобален мащаб

През първите три месеца на годината глобалният обем на инвестициите в офиси достига $133 млрд.

Снимка: Razan Alzayani/Bloomberg Снимка: Razan Alzayani/Bloomberg

Инвестициите в офис площи забавят ръста през първото тримесечие на годината в глобален мащаб, сочат данни на консултантската компания JLL, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

Експертите обясняват забавянето с нестабилността на капиталовите пазари от началото на годината, макар че то беше видимо още през последните три месеца на миналата година.

През първите три месеца на годината глобалният обем на инвестициите в офиси достига $133 млрд., според оценките на компанията. Това е с 14 на сто по-малко в сравнение със същия период на миналата година, като е най-слабият старт на годината от началото на 2013 насам, съобщава Investor.bg.

Същевременно обаче компанията припомня, че първото тримесечие на 2015 беше рекордно за сектора след кризата.

Обемът на инвестициите в офиси в Северна и Южна Америка е намалял с 16 на сто на годишна база до $61 млрд. Понижението се дължи на отслабената активност в Латинска Америка – обемът на инвестициите в региона достига скромните $210 млн., обясними с кризата в Бразилия и други страни.

Обемът на инвестициите в офис площи в Европа също се понижава – с 15 на сто на годишна база до $48 млрд. за тримесечието, заради предстоящия референдум във Великобритания за членството на страната в Европейския съюз (ЕС).

Според експертите в момента освен Великобритания, в “окото на бурята” е и Испания – един от най-активните пазари на бизнес имоти в Европа, заради предстоящите извънредни избори в края на юни.

Обемът на инвестициите в офиси на Острова се свива с 34% през първото тримесечие на годишна база, показват данните на компанията. В Испания намалението достига 28%, във Франция – 24%, а в Германия – 8%. Същевременно се отчита ръст на вложенията в офиси в Скандинавските страни, държавите от Бенелюкс и Централна и Източна Европа.

Картината в Азиатско-тихоокеанския регион е смесена. Най-големите пазари там се движат в различни посоки. Като цяло обемът на инвестициите в региона намалява със само 5% на годишна база за тримесечието до 24 млрд. долара. Ръстове се отчитат в Австралия, Китай и Хонконг, а спадове – в Япония, Южна Корея, Сингапур.

Експертите очакват офис пазарите да се възстановят през годината предвид и капиталите, които инвеститорите насочват към глобалния пазар на бизнес имоти. Прогнозата е активността в голяма степен да остане в съответствие с миналата година на фона на стабилната доходност на големите офис пазари.

Очаква се обаче темпът на ръст на капиталовите стойности на офис имотите да се забави през тази година. За Европа се очаква най-силен ръст на капиталовата стойност да има в Мадрид, Стокхолм и Брюксел, за Северна и Южна Америка - Бостън, Чикаго, Лос Анджелис и Сан Франциско, а за Азиатско-тихоокеанския регион - Токио и Сидни.

Последни новини
Още от Новини