Bayer с оферта за придобиване на Monsanto

Ако придобиването се случи, то това ще бъде поредната стъпка към консолидация на глобалния химически сектор

Снимка: Paul O'Driscoll/Bloomberg News Снимка: Paul O'Driscoll/Bloomberg News

Monsanto, най-големият производител на семена в света с пазарна стойност от $42 млрд., официално съобщи, че е получил непоискана оферта за придобиване от германската Bayer. Предложението е поредната стъпка към консолидация на глобалната химическа индустрия за семена и култури, коментира Bloomberg.

Предложението е необвързващо, заяви базираната в Сейнт Луис компания в четвъртък, без да дава допълнителни финансови детайли. Управителният съвет на Monsanto разглежда офертата, консултирайки се със съветниците си, като засега не е сигурно дали ще се стигне до сделка, добави още компанията, предаде Investor.bg. 

Сливането на Monsanto с компанията създала аспирина ще слее брандове като Roundup – най-популярния хербицид на Monsanto, и Sivanto – нов инсектицид на Bayer. Вълна от сделки вече променя химическата индустрия за семена и култури. През февруари Chinese National Chemical договори придобиването наSyngenta за около $43 млрд, месеци след катоMonsanto се отказа от офертата си към швейцарската компания. DuPont и Dow Chemical също планират да се слеят в сделка за $65,6 млрд. и да създадат ново подразделение за проучване на култури.

Ако придобиването се случи, то това ще бъде поредната стъпка към консолидация на глобалния химически сектор. През тази година се планират сделки за $84 млрд., като ниските цени на културите насърчават сливанията, сочат данни, събрани от Bloomberg. С премия над пазарната стойност придобиването на Monsanto ще надмине закупуването наSyngenta от ChemChina като най-голямото придобиване на световно ниво за тази година, показват данните.

Monsanto е изправена пред срив на земеделските суровини и офертата ѝ да купи Syngenta за около $46,2 млрд. бе отхвърлена през миналата година. Продажбите за тримесечието, приключило през февруари, са спаднали с 13% спрямо предишната година до $4,53 млрд.. Цените на царевицата и соевите семена се понижават през последните три календарни години, което се отразява зле на търсенето на всичко от трактори до хербициди.

Eвентуална сделка с Bayer ще помогне на компанията да намали зависимостта си от земеделската индустрия, а Monsanto ще засили бизнеса със семена на европейския производител, един от приоритетите на германската компания.

Последни новини
Още от Новини