Продавачите отново диктуват условията на пазара на жилищни имоти

74% от потенциалните купувачи биха инвестирали в имот до 50 хил. евро

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Продавачите отново диктуват условията на пазара на жилищни имоти у нас след кризата през последните години, когато пазарът беше "на купувача". Това сочат наблюдения на анализаторите на Societe Generale Експресбанк.

2015 г. беше най-силната за пазара на имоти от осем години по отношение на търсене и сделки, коментира на среща с медиите Милена Витанова, мениджър „Партньорства” в отдел „Индивидуално банкиране” в банката, пише Investor.bg.

Голямото раздвижване обаче е концентрирано в големите градове - София, Пловдив, Варна и Бургас, обясни тя. Значително търсене се наблюдава и в Перник поради близостта му до София, както и в районите, от които много българи работят в чужбина, като например в Кърджали. Българите, работещи в чужбина, обикновено търсят апартамент в голям град, но и къща извън градовете, основно с цел да се върнат в страната, като сред тях има и група купувачи, които търсят имот за децата си.

От банката регистрират и вдигане на цените - през първото тримесечие на 2016 г. със 7-8%, като прогнозите им са за годишен ръст от поне 5% на качествените имоти в големите градове.

Близо 80% от желаещите да закупят жилище в България имат намерение да го ползват за имот за живеене, показва проучване на банката за обществените нагласи спрямо пазара на имоти и ипотечните кредити, представено днес пред медиите. 12% търсят имот за децата си, 4% - с инвестиционна цел, 3% - за отдаване под наем, а 1% - като ваканционен имот.

74% от потенциалните купувачи биха инвестирали в имот до 50 хил. евро. Нараства делът на хората, които искат да инвестират в едностайни и двустайни жилища (съответно с 5% и 8% спрямо проучване на банката от 2013 г). Търсенето на тристайни жилища се запазва за сметка на търсенето на по-големи апартаменти и къщи.

Според вида си набелязаните имоти от българските граждани са двустайни (38%), тристайни (34%), едностайни (8%), а едва 3% искат многостаен апартамент. Къщите са търсени от 16% от планиращите да закупят имот в следващата година, което е най-драстичният спад в сравнение с 2013 г. - почти двойно, когато 29,1% от запитаните са търсели къщи.

Нараства делът на хората, които искат да теглят кредит - през 2015 г. само 5% споделят, че не биха изтеглили заем за покупка на жилище, докато през 2013 г. делът им е бил 28%. Увеличава се и сумата, която българите смятат да изтеглят от банка за своето ново жилище, като 49% биха изтеглили между 20 хил. и 40 хил. евро. 27% от анкетираните биха изтеглили до 20 хил. евро, 6% ще изтеглят между 40 хил. и 50 хил. евро, а за 12% сумата надхвърля 50 хил. евро.

Водещите фактори при избор на жилище са локацията (84%), цената (80%), качественото строителство (54%) и лесният достъп и удобният транспорт (42%). Видът на строителството има значение за 38% от анкетираните, етажът и гледката са важни за съответно 32% и 26%, а за 13% от участвалите в проучването има значение и централното отопление.

Основният информационен канал за търсене на имот е интернет - 57% от участниците в проучването са посочили, че разчитат на специализираните сайтове за целта. Препоръки от приятели и роднини търсят 54%, а към агенция за имоти се обръщат 52%. Прави впечатление значителният дял на хората, които се интересуват от имоти, предлагани директно от банките - 53%. 29 на сто биха се обърнали към частен съдебен изпълнител, но практиката показва, че делът на реално сключените сделки от този тип е доста по-малък поради по-сложната процедура, коментираха от банката. На обяви във вестника биха разчитали 21%.

За отпускането на кредит за покупката на жилище основната част от участниците в проучването (61%)  биха се обърнали към банката, в която получават заплатата си.

Проучването е количествено и е проведено чрез близо 550 онлайн интервюта с респонденти от столицата и големите областни градове в страната.

Последни новини
Още от Новини