Nike открадна Челси от Adidas

Челси плати 50 млн. евро, за да се откаже от Adidas

Екип на Челси с логото на Adidas. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Екип на Челси с логото на Adidas. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Борбата между гигантите в сферата на спортната екипировка продължава. Последната апетитна хапка, за която двете най-големи компании в сектора – Nike и Adidas – се борят се оказа лондонският футболен клуб Челси. От 2006 година Челси се облича с екипировка на  Adidas, като последния спонсорски договор между клуба и компанията беше за 10 години на обща стойност 290 млн. паунда. От договора оставаха още 7 години, но от 2017 Челси ще се облича от Nike.

Споразумението, постигнато с Nike, е на стойност 60 млн. паунда на сезон за 10 сезона, което прави двойно повече пари спрямо досега получаваните от Челси, съобщава Bloomberg. За да прекрати взаимоотношенията си с Adidas oбаче Челси ще плати неустойка от 50 млн. евро.

По този начин Челси си договаря втората най-изгодна сделка сред футболните клубове в Англия, като само Манчестър Юнайтед взима повече пари на сезон от компанията, която облича отбора. Adidas плаща по 75 млн. паунда на сезон на Манчестър Юнайтед, за да произвежда футболните екипи на отбора.

Последният сезон беше много разочароващ за Челси, като след като през миналата година отборът спечели шампионската титла в Англия, през тази остана в средата на таблицата. Като цяло обаче последните години бяха успешни за Челси, като отборът набра много фенове, най-вече в Азия, което предизвиква интереса на компаниите за спортна екипировка и позволява на отбора да договори по-изгодни сделки.

Още новини от света на футбола в бизнес контекст във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини