Сърбия не понижи лихвите

Икономиката на страната расте по-бързо от очакваното

Александър Вучич, премиер на Сърбия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Александър Вучич, премиер на Сърбия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Сръбската централна банка остави основната лихва в страната непроменена трети пореден месец, като се въздържа от разхлабване преди вота за оставане или напускане на ЕС от страна на Великобритания и преди формирането на ново правителство след предсрочните избори, които се проведоха през април.

Сръбската народна банка остави лихвата по едноседмичните репо сделки непроменена на ниво от 4,25%. Решението беше изненадващо за икономистите, анкетирани от Bloomberg, като 12 от 26 прогнозираха решението, докато 14 очакваха понижение до 4%.

„Въпреки ниската инфлация и продължаващото подобрение в макроикономическите индикатори несигурността на световните финансови и суровинни пазари продължават и изискват предпазливост по отношение на паричната политика. Инфлацията трябва постепенно да започне да се увеличава и да се върне на исканото ниво в началото на следващата година“, се казва в официалното съобщение на Сръбската централна банка. Целта на паричната институция е инфлацията да се движи в границите 2,5% - 5,5%. Тя обаче е извън тях от февруари 2014 насам.

Инфлацията в Сърбия през последните години:

Източник: Bloomberg Terminal

От 2013 насам Сръбската централна банка беше доста активна, като на 16 пъти понижи основната лихва в страната от ниво от 11,75% до 4,25% в опит да задвижи инфлацията и да се справи със забавящото се търсене, предизвикано от фискалната консолидация на премиера Александър Вучич.

В същото време досегашният премиер Александър Вучич , който се очаква да създаде правителство до началото на юни и който спечели предсрочните избори, свикани от самия него, със 131 места в 250-местният парламент, продължава с плана за ограничаване на държавните разходи.

Сръбската икономика от своя страна регистрира по-бърз от очаквания растеж през първото тримесечие на 2016. БВП на страната нарасна с 3,5% по предварителни оценки, което е доста по-добро представяне спрямо първото тримесечие на 2015, когато беше регистриран спад от 1,8%.

Икономическият растеж на Сърбия през последните 5 години:

Източник: Bloomberg Terminal

Растежът, регистриран в началото на 2016, е най-бързият от последното тримесечие на 2013.

Лидерът на най-голямата партия в страната Александър Вучич каза, че с продажбата на стоманената фабрика Залезара очаква растежът да се увеличи сериозно. Държавната компания беше продадена през миналия месец на китайската Hebei Iron & Steel Co.

Прогнозата на ЕК за икономическия ръст в Сърбия е той да достигне 2% през 2016.

 

Последни новини
Още от Новини