Ryanair стартира програмата си от София 2 месеца по-рано

Стартът на новата база се изтегля на 6 септември

Кейт Шери /в ляво/, директор Развитие на дестинации и Дейвид О'Брайън, търговски директор, Ryanair. София, 17 май 2016. Снимка: С.Грозева/Bloomberg TV Bulgaria Кейт Шери /в ляво/, директор Развитие на дестинации и Дейвид О'Брайън, търговски директор, Ryanair. София, 17 май 2016. Снимка: С.Грозева/Bloomberg TV Bulgaria

Най-голямата нискоразходна авиокомпания в Европа, Ryanair отваря базата си в София на 6 септември, 2 месеца предсрочно поради големия брой резервации, съобщи търговнският директор Дейвид О'Брайън на 17 май 2016.

Авиокомпанията ще базира на летище София три самолета, за които ще наеме до 100 души екипаж, каза О'Брайън.

На 31 март 2016 авиокомпанията обяви плановете си за откриване на 21 нови дестинации от София, а сега потвърди, че ще лети от Терминал 1.

За 2016 компанията очаква да постигне 230 000 пътници само в София и 1,5 млн. пътници през 2017.

Дейвид О'Брайън каза, че е искал среща с Министерството на транспорта, за го уведоми за мнението си за приватизацията на българските летища.

Ryanair смята, че правителството не бива да избира кандидата, който предлага най-висока цена, а който ще осигури най-голям трафик, например 13,5 млн. пътници до 2020, каза Дейвид О'Брайън.

Новата програма на нискоразходната компания от летище София няма да промени плановете за Пловдив, където Ryanair намали дестинациите си и в момента лети само до Лондон-Станстед.

След като не успя да се договори с правителството в Гърция компанията реши да не разширява дестинациите си от Атина и да лети само по тези, по които летят и традиционните превозвачи.

На срещата си с пресата в София Дейвид О’Брайън каза още, че смята да сезира ЕК за неправомерна държавна помощ, която според неговата компания държавата предоставя на авиокомпания България Ер.
Според базираната в Ирландия компания българският превозвач дължи на летище София такси за около 30 млн. евро за 2,9 години, а в същото време е раздал на акционерите си 8 млн. евро дивидент.
България Ер има нормални търговски взаимоотношения както с летище София, така и с летищата във Варна и Бургас, и с всички останали свои партньори, с които авиокомпанията има договорни отношения. Считаме, че внушенията по адрес на България Ер, както и всякакви спекулации и твърдения от подобно естество, може да се счетат за нелоялна конкурентна практика, която не подхожда на коректната бизнес среда, в която работят всички авиокомпании на българския пазар“.

„От създаването си националният превозвач е следвал най-добрите световни бизнес практики и етика в отношенията си на авиационният пазар. Българският превозвач винаги се е стремял да развива своята дейност в интерес на развитието на мрежата полети от/до летищата в България, както самостоятелно, така и партнирайки си с водещи световни авиокомпании. В контекста на стартирането на полетите на авиокомпания Ryanair възможностите за пътувания от/до летище София със сигурност ще се увеличат. Тези допълнителни възможности със сигурност обаче не би следвало да бъдат за сметка на нелоялна конкуренция с вече работещите на българския пазар авиокомпании, както и некоректни и неверни внушения по техен адрес“, пише още в съобщение до медиите.

 

Обединение

За разлика от азиатските LLC, Ryanair и EasyJet се въздържат от участие в обединения.

Тази седмица нискоразходни компании от Азиатско-Тихокеанския регион направиха първото си обединение на 8 компании от Япония до Австралия, съобщи Bloomberg. Целта Value Alliance е обединение на мрежите на превозвачите.

В обединението влизат Scoot и Tiger на Singapore Airlines, Vanilla Air на ANA, Tiger Airways, Nok Airlines, NokScoot, Cebu Pacific Air и Jeju Air.

Партньорството се създава след китайското обединение на нискоразходни превозвачи, свързани с HNA Group в началото на годината.

"Това е позитив за нискоразходните превозвачи", каза Дан Лю, анализатор на JPMorgan Securities Japan Co в Токио. "Недостатъкът им е липсата на общ бранд. Трудно им е да се присъединят към обединения на превозвачи, предоставящи всички услуги, така че трябва да направят свои. Така ще си увеличат мрежата".

Последни новини
Още от Новини